Contact

Strike-a-pause

May 01, 2019

Het is de meest natuurlijk beweging die we maken. We staan er zelfs amper bij stil. En toch moeten we er in heel wat situaties aan herinnerd worden. Denk maar aan die yoga les waarin je in een onmogelijke houding staat. Of wanneer je met een krachttraining bezig bent en alles op alles zet om dat extra gewicht de lucht in te krijgen. Of wanneer je op een podium staat en een presentatie geeft. We vergeten te ademen en nemen te weinig (adem)pauzes.

1. ADEM.

Gebruik je adempauze. Zonder voldoende adempauzes ratel je door je presentatie heen, kom je zenuwachtig over, begin je mogelijks zelfs te hyperventileren en verlies je ook makkelijker de draad in je eigen verhaal. Om nog maar te zwijgen van je publiek dat door je geraas die draad allang kwijt is geraakt, het zou zelfs kunnen dat ze zelf buiten adem zijn geraakt door jou.

Maar pauzes gebruiken levert je nog veel meer op als je ze bewust leert gebruiken. In dit artikel geef ik je nog 3 andere redenen mee waarom je adempauzes moet inschakelen en wanneer je dat dat kan doen.

Een eerste reden heb je zonet gehoord: je neemt een pauze om te ademen. Een pauze tijdens het spreken IS GELIJK AAN ademen. Het is belangrijk dat je dat beseft.

2. STRUCTUUR BRENGEN

(Adem)pauzes brengen structuur aan in je tekst en dat doen ze op drie niveaus:

  • Binnen een zin

Hoewel ik je aanraad om geen lange zinnen te brouwen bij het spreken, kan het je toch overkomen dat je een zin uitspreekt waarin komma’s voorkomen. Een zin met bijzinnen dus. Elke komma staat voor een korte pauze die moet duidelijk maken dat er informatie van een ander niveau in de zin verborgen zit. Een komma-pauze is te kort om helemaal uit en weer in te ademen, maar het is wel een goed moment om even weer snel bij te tanken.

  • Op het einde van een zin

Er moet een duidelijke inhoudelijke reden zijn om zin na zin uit te spreken zonder te ademen. Bijvoorbeeld: je beeldt een paniek situatie uit of je gaat in je verhaal naar een hoogtepunt. Maar als die aanleiding er niet is, dan betekent het einde van de zin ook dat je mag ademen. En dus een langere pauze mag nemen want de ene gedachte is voorbij en een nieuwe komt er zo aan.

  • Op het einde van een alinea

Binnen de adempauzes die structuur aan je tekst geven is dit de langste. Wanneer een alinea voorbij is, is ook de redenering die je hiermee wou duidelijk maken voorbij. Je begint aan een volgende redenering, een volgende stap in je verhaal en je wil ook dat je publiek dit kan aanvoelen. Daarom neem je hier een nog langere pauze dan die tussen zinnen.

3. BETEKENIS CREËREN MET PAUZES

Nu we pauzes gebruiken om te ademen en om structuur aan te brengen in ons verhaal, kunnen we nog een stap verder gaan en met pauzes betekenis gaan creëren. Echte vertellers, acteurs, comedians doen dit vanzelf, bij hen zit het ingebakken. Denk maar aan de dramatische stilte om de spanning te doen opdrijven of de nadruk die je hebt gelegd op een woord en laat volgen door een pauze.

Betekenis creëren met pauzes gaat altijd gepaard met intonatie en ritme veranderingen. Zomaar midden in een zin plots zwijgen (omdat je je bv de hik hebt) levert je niets op (behalve verwarring bij je publiek)

4. CONNECTEREN

De vierde en laatste reden om pauzes in te zetten is om connectie te maken met je publiek. Jep! Door te zwijgen kan je verbinden. Je geeft immers ruimte en tijd aan je publiek om zèlf in je verhaal te stappen.

  • Denk maar aan de timing die stand-up comedians gebruiken om een grap te laten ‘vallen’ of ‘binnenkomen’ Die paar seconden van stilte zorgen ervoor dat het publiek de kans krijgt zich volledig te ontladen in een lach en daardoor de connectie te versterken!
  • Het omgekeerde bestaat ook. Stel een retorische vraag en geef daarna je publiek de ruimte om er in gedachten over na te denken door middel van … een stilte.
  • Je kan ook even een pauze laten vallen omdat je zèlf wil nadenken over wat je gaat zeggen. Wanneer je dit op een juist moment èn op een geloofwaardige manier kan brengen, dan geef je je publiek de kans om jou in een persoonlijkere stemming te zien in plaats van de ‘performer’ van daarvoor. Opnieuw een moment van connectie.

Weet waarom je pauzeert

Te vaak zie ik sprekers aan het werk die slordig en onwetend omspringen met hun (adem) pauzes. Ze laten heel wat kansen liggen om beter in hun vak te worden. Zorgvuldig en bewust omgaan met pauzes kan je performance, impact en je boodschap versterken!

Wil je er werk van maken? Download dan volgende infographic, hij toont je de volgorde waarin je je pauzes gaat bepalen.