Story Architect Speaker Mentor Start Here CONTACT Login

A Cup Of Ambition

Subscribe to ianka's newsletter and get the latest posts, podcast episodes and courses updates straight in your mailbox.

SUBSCRIBE

Een 'Aan Tafel' verhaal

Uncategorized Oct 01, 2020

#Aantafelverhaal 'Ik kijk uit naar de komst van bionische organen', zei mijn 15-jarige terwijl we ons avondeten aan het verorberen waren. 'Bwah, reageerde mijn man, hangt ervan af, als we daardoor met z'n allen 200 jaar gaan worden, is dat niet zo'n goed plan, volgens mij.' 'Inderdaad, reageerde mijn 18-jarige, we moeten iets doen aan de vergrijzing. We zijn met teveel. Het is belangrijk dat oude mensen kunnen sterven.' Een gesprek ontrolde zich.. we gingen op zoek naar de voorwaarden om wèl 200 jaar te mogen worden, als we dat al zouden willen. Een mens moet zinvol/nuttig kunnen zijn voor de groep, opperde de een. Innovatief kunnen denken ook, sprak de ander. Nou, dan mag je nu al 60% van de werkende bevolking elimineren fluisterde ik. Ruimte hebben, was mijn argument. Als er veel plaats is, maakt het niet uit of je je amuseert op je oude dag ipv werkt. Maar er is niet genoeg plaats.. sprak de oudste tegen. Tenzij je in andere dimensies denkt, of aan het universum....

Continue Reading...

Op stap met Brave New Human, Jeroen Baeten

brave new human Sep 07, 2020

Mijn wandelmaatje is Jeroen Baeten, Strategie en innovatie Consultant bij TomorrowLab. Hij is mijn blinddate. Jep we kennen elkaar niet. zelfs niet van op ‘social media’. Maar Jeroen is even nieuwsgierig als ik, misschien wel meer want hij noemde zich ‘een slachtoffer van zijn nieuwsgierigheid’. Naja, en als iemand dàt zegt, wil ik er meer over weten…

 

Wie is Jeroen

Jeroen is een ondernemende strategie en Innovatie consultant bij Tomorrowlab. Zijn hoofddoel is et vertalen van technologie en trends naar realistische roadmaps voor strategie en productontwikkeling. 'Altijd leren' is zijn moto. Jeroen is  actief in de politiek voor de gemeente Sint-Katelijne-Waver, hij is voorzitter voor het Zorgbedrijf Rivierenland. 

Het gesprek 

 

Chapter Markers

00:01:22    Blind-Date
00:10:43    Oude gewoontes doorbreken
00:16:00    De toekomst is flexibel zijn
00:24:50   ...
Continue Reading...

Op stap met Brave New Human, Kristien Bruggeman

brave new human Sep 02, 2020

Nooit gedacht dat ik met de schooldirectrice van mijn zoon 10 km zou wandelen zonder het ook maar over zijn rapport te hebben. Het is vakantie voor iets.. 
Het is de missie en de visie  van Kristien waar ik alles over wil te weten komen. Vanwaar zij toch die onstuitbare energie haalt om het traditionele onderwijs dat al decennialang wil 'veranderen' te disrupten.  Hou je vast voor de 'bulldozer' die Kristien Bruggeman kan zijn. 

 

Een ander soort aftermovie

 

Wie is Kristien

Kristien Bruggeman is onderwijswetenschapper en verbonden aan de Universiteit Antwerpen en aan Agoria, de sectorfederatie voor de technologische industrie.    

Samen met Tinneke Van Kerckhoven leidt ze LAB Gedreven Onderwijs, niet alleen een secundaire school in Branst maar ook een zorgvuldig samengesteld team van uitzonderlijk gedreven leerkrachten.

Kristien begeleidt  de LAB-leerkrachten bij het implementeren van de integratieve pedagogiek van het...

Continue Reading...

Op stap met Brave New Human, Ruben Mersch

brave new human Aug 22, 2020

Mijn wandelmaatje is Ruben Mersch, Ruben is filosoof, bioloog en schrijver van boeken met ronkende titels als  ‘Oogklepdenken’ en ‘waarom mensen altijd gelijk hebben’. Hij schrijft bij de Correspondent over Big Pharma. 
Hij heeft een brein waar ik nieuwsgierig van word… Dat wordt smullen..

 

Een ander soort aftermovie

 

 

Het gesprek 

 

Chapter Markers 

00:01:13  Een "jeukneus" van het mondmasker

00:02:53 Is dit kunst?

00:08:26 Wees nieuwsgierig
 
00:10:09 Over filosofie
 
00:13:21 Ruben legt de dingen helder uit
 
00:14:38 Het grote plaatje niet meer zien
 
00:16:18 Een schitterend ongeluk
 
00:18:18 De belangrijkste keuzes maak je "en stoemelings"
 
00:21:10 Verlangen versus kennis
 
00:23:07 ianka is geen data-mens
 
00:28:12 ianka wil weten of de waarheid bestaat
 
00:31:01 Zijn...
Continue Reading...

Wat àltijd al mijn geheime wapen was..

public speaking Aug 21, 2020

De afgelopen maanden kreeg ik voortdurend de vraag van mensen rondom mij of ik “OK” was. En dan verwezen ze naar de problemen die de artistieke sector door het COVID verhaal doormaakt: voorstellingen worden geannuleerd, hele uitverkochte theatertournees dus ook. Zelfs de opnamen van reeksen als “Thuis” werden stilgelegd!

Ja het was wat, als zelfs de familiesoaps “Thuis” en “Familie” niet verder konden werken, dan betekende dit toch wel heel wat en niet alleen in televisieland maar ook voor die miljoen kijkers. Alle houvast weg!

Als je geen vaste kijker bent van het programma, dan ben je nu ofwel aan het lachen voor al die fuzz. Dat is ok.

Maar probeer je eens in te leven hoe het is om op dit moment een acteur te zijn. 
Je staat er niet bij stil, maar acteurs moeten elkaar voortdurend aanraken, dicht bij elkaar staan en wat nog allemaal. En is het niet omdat het personage de echtgenote is van het personage van...

Continue Reading...

Op stap met Brave New Human, Koen Vanmechelen

brave new human Aug 14, 2020
 

Het was jaren geleden dat we elkaar ontmoet hadden en sindsdien is in zowel zijn als mijn leven heel wat gebeurd. Maar de kippen zijn gebleven en de lama's ook. Het werk van Koen is relevanter dan ooit nu Covid-19, Black Lives Matter en Greta Thunberg in onze geschiedenisboeken zullen staan. Tijd voor een gesprek over kunst, wetenschap en het leven dat erdoor weeft  tijdens een wandeling van 10km, de 60ste in 'mijn' Dodentocht. 
Een ode aan zijn echtgenote die van de Dodentocht hield.  

Een ander soort aftermovie

 

 

Wie is Koen? 

Koen Vanmechelen is een hedendaagse Belgische conceptueel kunstenaar. Bio-culturele diversiteit en de daaruit volgende interactie tussen kunst en wetenschap vormen het hoofdthema van zijn oeuvre. Vanmechelen werkt vaak samen met wetenschappers en experts uit allerlei disciplines, zoals Jean-Jacques Cassiman, Rik Pinxten en Marleen Temmerman.

Hij is...

Continue Reading...

Op stap met Brave New Human, Marc Van Ranst

brave new human Aug 08, 2020

Mijn wandelmaatje is Marc Van Ranst. Je weet wel. de viroloog. De man die het mag komen uitleggen in het nieuws. Die ons leert hoe gevaarlijk zo’n virus als Covid-19 wel niet is. De man die de ene dag geliefd, de andere dag gehaat wordt. Die man is nu mijn wandelmaatje. En ik ga proberen minstens 5 km NIET over Corona te spreken. Ik ben benieuwd of hij dat ook kan..

 

Het gesprek 

 

Chapter Markers 

 

00:01:22    Sint-Amands
00:03:18    Mijn vader
00:05:50    Emile Verhaeren
00:09:31    Dodentocht
00:11:00    Literatuur
00:14:16    Een roeping sinds middelbare school
00:18:18    Operatie "kroontje"
00:21:26    Waarom wil iemand viroloog worden
00:23:00    Postzegels en sigarenbandjes verzamelen
00:26:55    Terug naar de virologie en klinische biologie
00:30:43    Schuilen in Zates
...
Continue Reading...
1 2 3 4 5 6 7
Close

50% Complete

Want your piece of A Cup Of Ambition?

Receive my shot of ambition for you in your inbox. You'll get my reflections on the meaning of things, podcast episodes on public speaking, life hacks when I find them.